Alles over zonnepanelen

Zonnepanelen

Is het verplicht een energielabel aan te vragen wanneer jij jouw woning wil gaan verkopen?

Foto door Gustavo Fring via Pexels

Je gaat je woning verkopen maar je weet eigenlijk niet precies hoe energiezuinig jouw woning is. Is het dan verplicht om een energielabel aan te vragen? Nee dat is zeker niet verplicht maar het zal je wel helpen in de verkoop van je woning. Een energielabel aanvragen kost immers niet zoveel maar het kan zeker voor een hogere verkoopprijs zorgen.

Hoe zorgt een energielabel voor een hogere verkoopprijs van jouw woning?

Wanneer men kan zien op een energielabel hoe energiezuinig jouw woning is dan weten ze ook meteen hoeveel men er zelf nog aan moet doen om ervoor te zorgen dat de woning een hoog energielabel heeft. Soms zijn de veranderingen die dan aan de woning moeten plaatsvinden best wel prijzig. Dit neemt de koper vaak mee in de hypotheek waardoor er een kleiner bedrag over blijft om het huis van te kopen. Wanneer jouw woning dus al heel goed energiezuinig is gemaakt dan kan je dat bij in de verkoopprijs doen.

Moet een nieuwe koper een nieuw energielabel aanvragen?

Nee de nieuwe koper hoeft geen nieuw energielabel aan te vragen. Het staat namelijk niet op naam maar op adres. Het energielabel aanvragen is dus niet van belang mits dat het nog geldig is. Een label is 10 jaar geldig. Daarna kan er weer een nieuw energielabel aangevraagd worden en wordt er opnieuw beoordeelt of dat het allemaal nog wel van deze tijd is. Misschien zijn er inmiddels weer dingen die je kunt verbeteren aan de woning waardoor jouw energielabel verandert.

Is het moeilijk een energielabel opnieuw aan te vragen?

Nee het is zeker niet moeilijk. Een nieuw energielabel aanvragen is net zo makkelijk als de eerste keer. Je belt een adviseur, laat die langskomen en voor je het weet heb je weer een nieuw energielabel voor jouw woning waar je weer een aantal jaar mee vooruit kunt.